Stichting Auschwitz - Uitreiking van de Prijzen Stichting Auschwitz 2018-2019, 21 oktober 2019
Actualiteiten

Academische Zitting voor de uitreiking van de prijs van Stichting Auschwitz op maandag 21 oktober om 18 uur in het Stadhuis van Brussel.


Stichting Auschwitz beloont jaarlijks universitaire werken van een hoog niveau ter ere van alle slachtoffers van de naziconcentratiekampen en moordcentra. De prijzen voor het academische jaar 2018-2019 werden aan de volgende onderzoekers toegekend:

  • De ‘Prijs van Stichting Auschwitz’ wordt toegekend aan mevrouw Chiara BECATTINI voor haar werk getiteld Storia della memoria di quattro ex campi di transito e concentramento in Italia e in Francia 1945-2012, doctoraatsscriptie in een cotutelle met de Università degli Studi di Padova, Dipartimento di Scienze Storiche, Geografiche e Antropologiche (DiSSGeA) en de Université Paris 8 Vincennes - Saint-Denis, École doctorale ‘Pratiques et théories du sens’ / Corso di dottorato di ricerca in Storia Contemporanea, Curriculo: Storia sociale europea dal Medioevo all’età contemporanea XXIX° Ciclo, 2017.

  • De ‘Prijs van Stichting Auschwitz – Jacques Rozenberg’ wordt toegekend aan de heer Baptiste COGITORE voor zijn documentaire getiteld Le Fantôme de Theresienstadt, geproduceerd door Sancho & Compagnie, in coproductie met Rodéo d’âme, 52 min.

  • Een bijzondere vermelding van de jury:
  • alsook het voordeel van artikel 4 van de verordening, waardoor de raad van bestuur van Stichting Auschwitz in het kader van een onderzoeksovereenkomst een subsidie kan toekennen voor het schrijven van een artikel dat wordt gepubliceerd in ons tijdschrift Getuigen. Tussen geschiedenis en herinnering of op onze website:
    • voor mevrouw Noémie GIBRAT voor haar werk getiteld, Le Samudaripen dans les mémoires collectives tsiganes. Entre souvenir et commémoration, Master 2-onderzoeksscriptie, LLCE Études centre-européennes, Université Paris-Sorbonne – Paris IV, UFR d’Études germaniques et nordiques, 2018.

  • De ‘Onderzoeksbeurs van Stichting Auschwitz’ wordt toegekend aan de heer Tom DE SMEDT en aan mevrouw Sylvia JAKI voor hun doctoraatsproject getiteld Opvolgen van rechtsextremisme op online sociale media, Computational Linguistics & Psycholinguistics Research Group (CLiPS), Universiteit Antwerpen / Institut für Übersetzungswissenschaft und Fachkommunikation, Universität Hildesheim.

 

De prijzen worden uitgereikt tijdens een academische zitting, op uitnodiging van de Burgemeester van Brussel-Stad, het Schepencollege van Brussel-Stad en de heer Henri GOLDBERG, Voorzitter en de Raad van Bestuur van de vzw Auschwitz in Gedachtenis.
Deze zal plaatsvinden in aanwezigheid van de hoogste academische en politieke autoriteiten van het land, op maandag 21 oktober 2019, om 18 uur, in de Gotische Zaal van het Stadhuis op de Brusselse Grote Markt (Ingang via de Leeuwentrap).

Toespraak van Mevrouw Sophie WILMÈS, Minister van Begroting en van Ambtenaren­zaken, belast met de Nationale Loterij en Weten­schaps­beleid (pdf)

Na een muzikaal intermezzo aan het einde van de academische zitting heffen we het glas op de vriendschap.

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.