Stichting Auschwitz - Jo Struyven en Daniel Weyssow (olv.), Ontsnappingsportretten uit het XXe konvooi
Jo Struyven en Daniel Weyssow (olv.), Ontsnappingsportretten uit het XXe konvooi

Jo Struyven en Daniel Weyssow (olv.), Ontsnappingsportretten uit het XXe konvooi, 2023, 406 p. (€ 50,00 + portokosten)

xxe konvooi

Het 20ste konvooi, dat op 19 april 1943 vanuit de Dossinkazerne in Mechelen naar Auschwitz vertrok, is bekend om de heldhaftige actie van drie Brusselse jongeren, Youra Livschitz, Jean Franklemon en Robert Maistriau, die het konvooi in Boortmeerbeek tegenhielden met behulp van een eenvoudige stormlamp, een revolver en een tang. 17 gedeporteerden ontsnapten uit de wagon die door Robert Maistriau werd geopend.

Er zijn echter ook 220 andere gedeporteerden ontsnapt, met behulp van gereedschap dat onder het stro van de wagons was verborgen door in de Dossinkazerne aanwezige verzetsstrijders. De stoutmoedigsten gebruikten dit gereedschap om de deuren van hun wagon te openen of om planken die de ventilatieluiken van de wagons afdekten uit te breken en zelfs om openingen in de wanden van de wagons te maken. Ontsnappingen waren riskant. Soms werd men gewond of gedood door de schoten van de Schupo's.

Simon Gronowski, waarschijnlijk de laatste in het konvooi die ons kan vertellen over zijn ontsnapping, was 11 jaar oud toen hij eruit sprong te Kuttekoven bij Borgloon. Dankzij de hulp van rijkswachter, Jean Aerts, die hij na zijn nachtelijke zwerftocht ontmoette, wist hij naar Brussel terug te keren. Zijn verhaal vormt de basis van de fototentoonstelling van Jo Struyven, waarvan dit boek de catalogus is. De locaties van de ontsnappingen van meer dan 230 personen werden teruggevonden op basis van getuigenissen, archieven en deducties. Wij willen hulde brengen aan elke ontsnapte van dit konvooi en dit project opdragen aan alle slachtoffers van de nazi-barbarij.

De foto's van Jo Struyven leggen het moment na de sprong vast. Of beter gezegd, het moment waarop de ontsnapte, terwijl het konvooi verdween in de nacht, uit de klauwen van de Duitsers vluchtte. De foto's tonen wat de ontsnapte beleefde en tracht het onuitsprekelijke gevoel dat hij had weer te geven.

ISBN: 978-2-930953-21-2

Prijs: € 50,00

Online bestelling

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.