Geschiedkundige vraagstellingen - Stichting Auschwitz
Voorstelling van documentaires

2013

  • Laurence van Ypersele (Katholieke Universiteit Louvain-la-Neuve): Tourisme de mémoire, usages et mésusages : le cas de la Première Guerre mondiale (pdf) [Herinneringstoerisme, gebruiken en misbruiken: in het geval van de Eerste Wereldoorlog]

    De ruïnes en slagvelden van de Eerste Wereldoorlog zullen onmiddellijk tot allegorieën van het strijdcorps en van de pijn van de natie geworden. Verspreid door propaganda, zullen de beelden van de ramp tot beschuldigingen aan de vijand leiden en tot het zichtbare symbool van nationale opoffering uitgroeien. Maar het is na de oorlog dat een zeker toerisme zich ontvouwt en dit volgens een zeer verscheiden en dubbelzinnige logica: families en veteranen komen op bedevaart naar de plaatsen waar hun familie en vrienden vielen, de nieuwsgierigen komen er om de werkelijkheid met hun verbeelding te confronteren in een soms echt ongezonde context, terwijl de slachtoffers hopen om sneller hun leven te herbouwen dankzij de bijdrage van zowel de pelgrims als de nieuwsgierigen.

 

 

2012

 

 

2010

{bo_videojs flash=[images/videos/Journee_detude_fevrier2011_AnetteBecker.flv image=[images/videos/Journee_detude_fevrier2011_AnetteBecker.png]}

DVD-fragment

DVD-fragment

DVD-fragment

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl   logo bnb nl       We zijn lid van het BCH  

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u00.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.
twfbytin

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.