Stichting Auschwitz - Uitreiking van de Prijzen Stichting Auschwitz 2016-2017, 26 oktober 2017
Actualiteiten

Academische Zitting voor de uitreiking van de prijs van Stichting Auschwitz op donderdag 26 oktober 2017 om 18 uur in het Stadhuis van Brussel.


Stichting Auschwitz beloont jaarlijks universitaire werken van hoog niveau ter ere van alle slachtoffers van de naziconcentratiekampen en moordcentra. De Prijzen voor het academische jaar 2016-2017 werden aan de volgende onderzoekers toegekend: 

 • De ‘Prijs van Stichting Auschwitz’ wordt toegekend aan Mijnheer Lorenzo D’ORSI voor zijn werk getiteld Forme del ricordo e pratiche di futuro continuità e fratture generazionali tra memorie dei movimenti rivoluzionari e nuove proteste globali a Istanbul, tesi di Dottorato in Antropologia della Contemporaneità: Etnografia delle Diversità e della Convergenze Culturali, Università degli Studi di Milano Bicocca, 2016.
 • De ‘Prijs van Stichting Auschwitz – Jacques Rozenberg’ wordt toegekend aan Mevrouw Tatiana SÎRBU voor haar werk getiteld La politique des ‘villages tsiganes’ en Bessarabie sous trois administrations: tsariste, roumaine et soviétique (1812-1956), thèse de doctorat en histoire, art et archéologie, Faculté de Philosophie et Lettres, Université Libre de Bruxelles, 2012.
 • De jury van de Prijzen heeft besloten om de heer Michaël PRAZAN een ‘speciale vermelding van de jury’ toe te kennen voor zijn documentaire film La Passeuse des Aubrais, geproduceerd door Sylvie Blum, INA, 2016.
 • De Beheersraad van Stichting Auschwitz heeft een subsidie toegewezen in het kader van een onderzoeksovereenkomst, aan onderzoekers voor het schrijven van een artikel voor publicatie in ons tijdschrift Getuigen tussen geschiedenis en herinnering, of voor onze website:
  • Mevrouw Isabelle DELORME, Les récits mémoriels historiques. Mémoire individuelle et mémoire collective du XXe siècle en bande dessinée, Thèse de doctorat en histoire, Institut d'études politiques de Paris, Ecole doctorale de Science Po, Programme doctoral d’histoire, Centre d’histoire de Sciences Po Paris, 2016.
  • Mijnheer Bastien GROSSEN, L’indicible à travers les oeuvres de quelques compositeurs espagnols contemporains, thèse de doctorat en musicologie, UFR Sciences Humaines, Centre Georges Chevrier, Université de Bourgogne, 2016.
  • Mevrouw Aurélie JULIEN, Errance identitaire – errance scripturale: Patrick Modiano, W.G. Sebald, Fred Wander et la littérature de l’après, Doctorat d’Etudes Germaniques, Université Rennes 2, 2016.
  • Mijnheer Dominique SCHRÖDER, Niemand ist fähig, das alles in Worten auszudrücken. Tagebuchschreiben in nationalsozialistischen Konzentrationslagern, 1939-1945, Inaugural-Dissertation zur Erlangung der Doktorwürde der Fakultät für Geschichtswissenschaft, Philosophie und Theologie der Universität Bielefeld, 2015.
 • De ‘Onderzoeksbeurs van Stichting Auschwitz’ wordt toegekend aan Mevrouw Barbara COUSIN voor haar kunstinstallatieproject "Mille et un visages". Franse kunstenaar gevestigd in Berlijn.

 

De Prijzen worden uitgereikd tijdens een academische zitting, op uitnodiging van de Burgemeester van Brussel-Stad, het Schepencollege van Brussel-Stad en De Heer Henri GOLDBERG, Voorzitter en de Raad van Bestuur van de vzw Auschwitz in Gedachtenis.

Deze zal plaatsvinden in aanwezigheid van de hoogste academische en politieke autoriteiten van het land, op donderdag 26 oktober 2017 om 18 uur in de Gotische Zaal van het Stadhuis op de Brusselse Grote Markt (Ingang langs de Leeuwentrap).

Na een muzikale intermezzo op het einde van de academische zitting heffen we het glas op de vriendschap.

 

 

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen: Stichting Auschwitz – Instelling van Openbaar Nut, Wolstraat 17 / Bus 50 te 1000 Brussel

Tel.: +32 (0)2 512 79 98 – Contact via e-mail

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.