Stichting Auschwitz - 2019
Home

Activiteiten in de kijker

Nieuwe video's

Filmclub ‘Verdoken beelden’ 2019

De vzw Auschwitz in Gedachtenis vertoont in 2019 voor de vijfde keer een reeks filmvoorstellingen onder de titel “Verdoken beelden” in de Brusselse Cinema AVENTURE.

banner verdoken beelden 2019 web

Het thema voor de editie van 2019 is “Propaganda”.

We zetten de filmclub “VERDOKEN BEELDEN” dit jaar verder met zes nieuwe filmvertoningen:


Praktisch:

Alle projecties zullen plaatsvinden om 19u30 in:
CINEMA AVENTURE
Centrumgalerij
Kleerkopersstraat 15
1000 Brussel

Prijs: € 6,00

  • Dinsdag 26 maart 2019 om 19u30

ENEMY AT THE GATES – Jean-Jacques Annaud (2001 – Verenigd Koninkrijk/Duitsland/Ierland/Verenigde Staten – 131 min.)

enemy gates webDe confrontatie tussen twee sluipschutters wordt uitgebuit door de propaganda van hun respectieve Sovjet- en nazi-zijde gedurende de Slag om Stalingrad.

Vasili Zaitsev is een jonge sluipschutter. Tijdens het beleg van Stalingrad ontmoet hij Danilov, een politieke officier van het Rode Leger, aan wie hij zijn talenten demonstreert door Duitsers, vooral officieren, te doden met snel en nauwkeurig geweervuur. Danilov stelt het opperbevel voor om van Vasily een held te maken, een idool, om de hoop onder het volk te herstellen, door zijn heldendaden te publiceren.

Als antwoord stuurt het Duitse personeel zijn beste sluipschutter, majoor König. In het hart van de Slag bij Stalingrad ontstaat een echte klopjacht tussen de twee helden. De strijd, evenals de staat van genade van Vassili met de politieke commissaris, lijkt te zijn opgeschort tot na het resultaat van het duel.

Met: Jude Law, Ed Harris, Joseph Fiennes ...

Officiële trailer (in het Engels)


  • Dinsdag 30 april 2019 om 19u30

VALLEY OF THE WOLVES/IRAQ – Serdar Akar en Sadullah Sentürk (2006 – Turkije – 122 min.)

vallee loups webDe actie vindt plaats tijdens de oorlog in Irak: mannen van de speciale troepen van het Turkse leger, aanwezig in Irak, worden vernederd door de GI's (Amerikaanse soldaten).

Na de zelfmoord van een van de Turkse soldaten, zweert een van zijn vrienden om geen uitstel te geven aan Amerikaanse troepen en te vechten naast het Iraakse verzet. En zo komt Polat Alemdar, vergezeld van zijn twee medeplichtigen, Memati Bas en Abdulhey Coban, aan op de weg naar Arbil in Irak en schiet de corrupte Peshmergas neer die hen in een hinderlaag wilden lokken. Bij het vallen van de avond nemen de drie mannen de directeur van het hotel gevangen om de komst van Sam Marshall, die de bron van deze provocatie aan de Turkse bondgenoten is, te eisen.

De regisseur zegt over zijn film “60 of 70% van wat is beschreven, is feitelijk juist. Turkije en de Verenigde Staten zijn bondgenoten, maar Turkije wil de bittere waarheid tegen zijn bondgenoot zeggen: dat wat ginder aan het front plaatsvind verkeerd is.”

Met: Necati Sasmaz, Billy Zane, Ghassan Massoud ...

Trailer (in het Engels)  • Dinsdag 28 mei 2019 om 19u30

BRONENOSETS POTJOMKIN [Pantserkruiser Potjomkin] – Sergei M. Eisenstein (1925 – Sovjet Unie – 70 min.)

potjomkin webThe Pantserkruiser Potjomkin (in het Russisch: Броненосец “Потёмкин”, Bronenosets “Potjomkin”) is een stomme Sovjetfilm geregisseerd door Sergei Eisenstein, uitgebracht in 1925. Het gaat over de muiterij van het slagschip Potemkin in de haven van Odessa in 1905, en over de opstand en repressie die volgden in de stad.

De film was lange tijd verboden in veel westerse landen vanwege “bolsjewistische propaganda” en “aanzetten tot klassengeweld”.

Hij wordt beschouwd als een van de grootste propagandafilms aller tijden. De film werd in 1958 gekozen als de beste film aller tijden door 117 internationale critici op de Wereldtentoonstelling van Brussel. De film behoort inmiddels in de meeste landen van de wereld tot het publieke domein.

Met: Aleksandr Antonov, Vladimir Barskiy, Grigoriy Aleksandrov ...

Trailer  • Dinsdag 24 september 2019 om 19u30

THE INTERVIEW – Evan Goldberg en Seth Rogen (2014 – Verenigde Staten – 112 min).

interview nl webDave Skylark (James Franco) is gastheer van de talkshow Skylark Tonight, waar hij beroemdheden interviewt over intieme onderwerpen. Terwijl Dave en zijn team hun 1000ste aflevering vieren, ontdekken ze dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (Randall Park) een fan is van hun uitzending, wat hun producer ertoe aanzet een interview te vragen aan de Grote Leider.

Een CIA-agent Lacey (Lizzy Caplan) suggereert dat Dave en Aaron Kim vermoorden om een coup te bevorderen. Ze accepteren met tegenzin. Aangekomen in Noord-Korea, zullen ze beseffen dat alles niet zo goed zal verlopen als verwacht.

Na een golf van hacking en terroristische dreigingen, kondigde Sony Pictures Entertainment de annulering van de release van de film, gepland voor 25 december 2014, om veiligheidsredenen voordat ze zich bedenken en uiteindelijk de release in een paar Amerikaanse bioscopen toelaten voor Kerstmis. De film oogstte $ 1 miljoen op de dag van de eerste verdeling.

Met: James Franco, Seth Rogen, Randall Park ...

Trailer
  • Dinsdag 29 oktober 2019 om 19u30

THE GREAT DICTATOR – Charles Chaplin (1940 – Verenigde Staten – 125 min.)

great dictator nl webDeze film, bedacht vóór de toetreding van de VS tot de Tweede Wereldoorlog, was de commercieel meest succesvolle prent van Charlie Chaplin en liet de Amerikaanse publieke opinie overhellen ten gunste van de Europese democratieën op een moment dat alleen het Verenigd Koninkrijk zich nog steeds verzette tegen nazi-Duitsland.

Hij wordt openlijk geïnspireerd door het naziregime van Hitler. De Duitse regering had ook formeel geprotesteerd tegen de verdeling ervan en verzocht de stopzetting van het project, dat Chaplin enthousiast wist te voltooien, ondanks de druk.
De dictator Adenoid Hynkel gespeeld door Chaplin is grotendeels geïnspireerd door Hitler, en het karakter van Benzino Napoleoni (gespeeld door Jack Oakie) werd geïnspireerd door Benito Mussolini.

Hoewel vroeg in het begin van de Tweede Wereldoorlog gedraaid, anticipeert de film op de mogelijkheid van een nieuwe oorlog in Europa, terwijl hij waarschuwt voor de brutaliteit van het naziregime. De dictator stelt het nazisme voor als een dodelijk gevaar zowel voor de Joodse gemeenschappen in Europa, als voor de hele mensheid en voor de democratie.

Met: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie ...

Trailer

  • Dinsdag 26 november 2019 om 19u30

BLACK HAWK DOWN – Ridley Scott (2001 – Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk – 144 min.)

black hawk down nl webIn oktober 1993 veroorzaakt de burgeroorlog in Somalië hongersnood onder de burgerbevolking. VN-troepen worden aangevallen door een factie onder leiding van generaal Mohamed Farrah Aidid. De Verenigde Staten sturen een detachement samengesteld uit leden van Delta Force, Rangers en het 160ste Speciale Regiment van de Luchtmacht wiens missie het is om Aidid te stoppen. Niet in staat om Aidid persoonlijk te vinden, valt de eenheid zijn luitenants aan.

Op 3 oktober 1993 onthult een Somalische infiltrant het houden van een bijeenkomst van leden van de rebellenfractie nabij de Bakara-markt. Speciale troepen lanceren een helikopterinval, Delta Force-operatoren moeten de rebellenleiders vangen, de rangers zijn verantwoordelijk voor de dekking ervan. Maar de operatie, die zou plaatsvinden in dertig minuten, loopt mis wanneer de militie van Aidid riposteert en twee UH-60 Black Hawk helicopters uit de lucht schiet.

 Met: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore ...

Trailer

Enkele van onze projecten

 
De werking van ons Centrum geniet de steun van:logo loterie nl          We zijn lid van het BCH  

De vzw Auschwitz in Gedachtenis dankt de Nationale Loterij en haar spelers voor hun inzet.

Contact

Stichting Auschwitz – vzw Auschwitz in Gedachtenis
Wolstraat 17/Bus 50 – B-1000 Brussel
  +32 (0)2 512 79 98
  info@auschwitz.be
KBO Stichting Auschwitz: 0876787354
KBO Auschwitz in Gedachtenis: 0420667323

Kantoren geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9u30 en 16u30.
Raadpleging ter plaatse enkel op afspraak.

fbytininstagram logo

Lid worden

Wilt u lid worden van de vzw Auschwitz in Gedachtenis, deelnemen aan haar activiteiten of gewoon haar werking ondersteunen, contacteer ons en stort € 40 op rekeningnummer IBAN: BE55 3100 7805 1744 – BIC: BBRUBEBB.
Elke gift van meer dan € 40 geeft recht op een belastingvermindering in België.

Schrijf in

op onze nieuwsbrief in het Nederlands
captcha 
Ik ga akkoord met Privacy beleid
De website van vzw Auschwitz in Gedachtenis en van de Stichting Auschwitz maakt gebruik van cookies om het surfen op de site te vergemakkelijken en om bepaalde functies toe te laten. Door de website verder te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.